Thursday, May 13, 2010

Jum BuAt PaU~

Bahan-bahan ( 8 biji )
300g tepung gandum (aku guna Tepung Pau)
6g baking powder
2g garam
162g air suam
6g dry yeast
30g gula halus
18g lemak sayur

Cara-cara
Masukkan tepung, baking powder dan juga garam. kacau biar serata. (Bahan No.1)
Campurkan air, dry yeast dan gula dalam bekas lain. kacau biar gula larut.(Bahan No.2)
Masukkan Bahan no.2 ke dalam Bahan no.1. Uli sehingga hampir licin.

Masukkan pula lemak sayur. Uli sehingga licin. Buat bentuk bulat.

Penaikkan sehingga 2 kali ganda atau 40C selama 30 minit bagi sesiapa di negara sejuk.

Utk uji naik ke tidak..Taburkan sedikit tepung di atas doh. Tekan dengan jari. Kalau tinggal lubang, maknanya doh dah naik.

Tekan-tekan untuk keluarkan angin. Bahagikan kepada 8 bahagian. Buat bentuk bulat. Rehatkan selama 10 minit.

Ambik sebiji doh, canaikan dan letaklah inti ditengahnya.Sukahatilah nak letak inti apa. Tutup rapat-rapat.

Bila dah siap isi inti, biarkan dalam 5 minit. Bila dah nampak naik sikit, bolehlah kukus.

Kukus dengan api kuat selama 15~20 minit.. Masa tengah kukus jangan buka penutup kukusan.

ok..siap!!

5 comments:

nabilah_2908 said...

owh...kalau letak gambr sure n3 ni lagi cun... ;)

jom ke APA KATA HATI pulak,
ALAHAI VIVA BIRU

Lt. fDanialz said...

boleh la aku buat pau st g

Panduan Menghadapi Hati Yang Kosong

Lt. fDanialz said...

wahh aku suke entry ni.. nice info 4 sharing~



Panduan Menghadapi Hati Yang Kosong

hanaKir@ said...

xbuat ag gak..brg2 xde..jum try

hanaKir@ said...

xbuat ag sebenanye..sbb 2 xde gambo

Thursday, May 13, 2010

Jum BuAt PaU~

Bahan-bahan ( 8 biji )
300g tepung gandum (aku guna Tepung Pau)
6g baking powder
2g garam
162g air suam
6g dry yeast
30g gula halus
18g lemak sayur

Cara-cara
Masukkan tepung, baking powder dan juga garam. kacau biar serata. (Bahan No.1)
Campurkan air, dry yeast dan gula dalam bekas lain. kacau biar gula larut.(Bahan No.2)
Masukkan Bahan no.2 ke dalam Bahan no.1. Uli sehingga hampir licin.

Masukkan pula lemak sayur. Uli sehingga licin. Buat bentuk bulat.

Penaikkan sehingga 2 kali ganda atau 40C selama 30 minit bagi sesiapa di negara sejuk.

Utk uji naik ke tidak..Taburkan sedikit tepung di atas doh. Tekan dengan jari. Kalau tinggal lubang, maknanya doh dah naik.

Tekan-tekan untuk keluarkan angin. Bahagikan kepada 8 bahagian. Buat bentuk bulat. Rehatkan selama 10 minit.

Ambik sebiji doh, canaikan dan letaklah inti ditengahnya.Sukahatilah nak letak inti apa. Tutup rapat-rapat.

Bila dah siap isi inti, biarkan dalam 5 minit. Bila dah nampak naik sikit, bolehlah kukus.

Kukus dengan api kuat selama 15~20 minit.. Masa tengah kukus jangan buka penutup kukusan.

ok..siap!!

5 comments:

nabilah_2908 said...

owh...kalau letak gambr sure n3 ni lagi cun... ;)

jom ke APA KATA HATI pulak,
ALAHAI VIVA BIRU

Lt. fDanialz said...

boleh la aku buat pau st g

Panduan Menghadapi Hati Yang Kosong

Lt. fDanialz said...

wahh aku suke entry ni.. nice info 4 sharing~



Panduan Menghadapi Hati Yang Kosong

hanaKir@ said...

xbuat ag gak..brg2 xde..jum try

hanaKir@ said...

xbuat ag sebenanye..sbb 2 xde gambo

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails