Friday, May 7, 2010

10.HadiAh UntuK Ibu





Sempena Hari Ibu yang akan menjelma pada 9 Mei ini mesti kite nak buat sumting untuk menghargai jase ibu yang telah melahirkan dan membesarkan kite hingga kite berjaya menjadi insan seperti sekarang.

Seorang ibu tak pernah mengharap ape-ape balasan dari anaknya tapi memadailah dengan menunjukkan rase hormat dan kaseh-sayang kite pade ibu kite.



Di bawah ini adalah contoh-contoh pemberian atau care kite untuk menghargai ibu kite.

1.Ucapan terima kaseh kepada ibu dan berikan ciuman di pipi sebagai ucapan terima kaseh pade beliau.

2. Jika kite tak mempunyai kemampuan untuk memberi hadiah yang mahal-mahal, memadailah dengan memberi barang keperluan harian seperti beras, kopi, gula, milo ke. At least kite dapat makan ramei2 (kate mak saye)

3. Jike tak mampu juge, suruh mak rehat untuk satu hari dan biar kite buat segala kerja rumah seperti memasak, membasuh kain, mengelap lantai, mencuci pinggan mangkuk, dsb.

4. Tak pun offer mak nak picit die, mesti die suke punye. Sediakan full package ala-ala spa macam mengurut, mandi bunge (hah), mask muke, scrub muke dan urutan pengalir darah.

5. Bawak mak pergi bercuti ke tempat-tempat peranginan sama ada dalam atau luar negara. Kalau tengah sesak tym ni, ape kate bawak mak pergi piknik kat tempat rekreasi dan sebagainye.

6. Kalau anda berada jauh dari mak, bagilah kad selamat hari ibu untuknye, kalau hari kekaseh buleh kasi tak kan untuk mak tersayang pun tak buleh. Berape sen sangat kan.

7. Telefon mak selalu, bukan pada hari ibu je. Sekurang-kurangnye sekali seminggu tanya khabar, sehat ke tak dan kate la kat mak abg, adik, kakak, sayang kat mak. Tak rugi pun, bile lagi, takkan sampai die dah tak ade baru nak rase menyesal.

8. Kalau ibu yang celik IT, selalulah webcam dgn nye tak pu YM ke,jimat jugak duet (muhahahah)

9.Bagi ibu yang bekerje macam mak saye dan suke pergi kerje sendiri, sempena hari ibu ni ape kate hantar dan ambik die dari kerja. Sebelum balik tu, belanje la mak capati kew, cendol ke..

10. Akhir sekali, doakanlah pada tuhan supaya beri kesihatan yang baik pada ibu ayah kite supaye dipanjangkan umur dan di murahkan rezeki. Amin.

3 comments:

koru said...

hepi mothers day kepada suma mother!!!=)

si dia said...

hehe.
gud2 idea dar

syak said...

hepi mother's day..belated

Friday, May 7, 2010

10.HadiAh UntuK Ibu





Sempena Hari Ibu yang akan menjelma pada 9 Mei ini mesti kite nak buat sumting untuk menghargai jase ibu yang telah melahirkan dan membesarkan kite hingga kite berjaya menjadi insan seperti sekarang.

Seorang ibu tak pernah mengharap ape-ape balasan dari anaknya tapi memadailah dengan menunjukkan rase hormat dan kaseh-sayang kite pade ibu kite.



Di bawah ini adalah contoh-contoh pemberian atau care kite untuk menghargai ibu kite.

1.Ucapan terima kaseh kepada ibu dan berikan ciuman di pipi sebagai ucapan terima kaseh pade beliau.

2. Jika kite tak mempunyai kemampuan untuk memberi hadiah yang mahal-mahal, memadailah dengan memberi barang keperluan harian seperti beras, kopi, gula, milo ke. At least kite dapat makan ramei2 (kate mak saye)

3. Jike tak mampu juge, suruh mak rehat untuk satu hari dan biar kite buat segala kerja rumah seperti memasak, membasuh kain, mengelap lantai, mencuci pinggan mangkuk, dsb.

4. Tak pun offer mak nak picit die, mesti die suke punye. Sediakan full package ala-ala spa macam mengurut, mandi bunge (hah), mask muke, scrub muke dan urutan pengalir darah.

5. Bawak mak pergi bercuti ke tempat-tempat peranginan sama ada dalam atau luar negara. Kalau tengah sesak tym ni, ape kate bawak mak pergi piknik kat tempat rekreasi dan sebagainye.

6. Kalau anda berada jauh dari mak, bagilah kad selamat hari ibu untuknye, kalau hari kekaseh buleh kasi tak kan untuk mak tersayang pun tak buleh. Berape sen sangat kan.

7. Telefon mak selalu, bukan pada hari ibu je. Sekurang-kurangnye sekali seminggu tanya khabar, sehat ke tak dan kate la kat mak abg, adik, kakak, sayang kat mak. Tak rugi pun, bile lagi, takkan sampai die dah tak ade baru nak rase menyesal.

8. Kalau ibu yang celik IT, selalulah webcam dgn nye tak pu YM ke,jimat jugak duet (muhahahah)

9.Bagi ibu yang bekerje macam mak saye dan suke pergi kerje sendiri, sempena hari ibu ni ape kate hantar dan ambik die dari kerja. Sebelum balik tu, belanje la mak capati kew, cendol ke..

10. Akhir sekali, doakanlah pada tuhan supaya beri kesihatan yang baik pada ibu ayah kite supaye dipanjangkan umur dan di murahkan rezeki. Amin.

3 comments:

koru said...

hepi mothers day kepada suma mother!!!=)

si dia said...

hehe.
gud2 idea dar

syak said...

hepi mother's day..belated

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails