Monday, May 31, 2010

Kimchi makanan korea, sedapkah?

Aku takde mood nak bersaye malam ni sebab si dia dah tidor, aku lak gatai tengok rancangan AFC tadi sampai terliur-liur woo..Adoi ni lah masalah aku, tak tahan tengok makanan, semua nampka sedap walaupun emcee tv tu bohong pon aku percaye loll..

Pernah tak makan kimchi?? Makanan sinonim dengan cerita Korea yang aku suke tengok. Bile tengok drama Korea ni mesti ade kimchi macam orang Malaysia dengan nasi lemak dan kuih badak nya-->ayah aku..hehehe...So korang taw tak ape tu kimchi? bukan kuih mochi yang jual kat 7e tu. Hah!! Kuih mochi pun tak tahu, apela kuih mochi tu macam kuih koci tapi versi Jepun punya dalam dia ade banyak jenis inti macam coklat, susu dll.Aku tak suke sangat kuih mochi sebab bagi aku rase die pelik sikit..waa



Dah melalut lak, haa kimchi ni sebenarnya jeruk kobis cina yang pedas yang dimakan bersama nasik panas-panas...(*terliur beb) Kalau dah jeruk tu mesti la masam kan, cube korang bayangkan makan bende yang pedas dan masam dalam mase yang same , tak ke haru tu. Tapi aku tak peduli, aku nak rase jugak .Hari tu aku dah sentuh da kimchi segera kat Tesco tapi malangnye mak aku dah bagi warning dah jangan amik makanan macam tu.waaa..teringin kot..


So aku bertekad setinggi gunung bukit larut, untuk membuat kimchi sendiri. Mudah jer sebenarnya nak buat kimchi ni. Aku tak cube lagi so aku taknak kongsi resepi nanti malu je kalau tak jadi. So doakan lah aku berjaye buat kimchi tu yer. Nanti aku bagi sikit..hohoho.

Selamat beramal~~


7 comments:

hudhud said...

erk. mcm seram je tgk kimchi ne hehehe :P

hanaKir@ said...

oishi la...

Shuk said...

sedap ke? rase camne eh?huhu~

rizputra7 said...

macam pedas jer..sedap ker?

Cik Ct Fadzil™ said...

salam.. woo msti sdap kt?? :)
t lau hanakira da wt.., g taw laa kt ct pross2nya.. hehee.. :) salam..

Cik Ct Fadzil™ said...

ops2.., bkn kt.., tp kn.. maaf2... tsasul tep.. hehee.. ;) salam..

hanaKir@ said...

hahaha..its ok..call me syak k..hana 2 name blakang je..hehe

Monday, May 31, 2010

Kimchi makanan korea, sedapkah?

Aku takde mood nak bersaye malam ni sebab si dia dah tidor, aku lak gatai tengok rancangan AFC tadi sampai terliur-liur woo..Adoi ni lah masalah aku, tak tahan tengok makanan, semua nampka sedap walaupun emcee tv tu bohong pon aku percaye loll..

Pernah tak makan kimchi?? Makanan sinonim dengan cerita Korea yang aku suke tengok. Bile tengok drama Korea ni mesti ade kimchi macam orang Malaysia dengan nasi lemak dan kuih badak nya-->ayah aku..hehehe...So korang taw tak ape tu kimchi? bukan kuih mochi yang jual kat 7e tu. Hah!! Kuih mochi pun tak tahu, apela kuih mochi tu macam kuih koci tapi versi Jepun punya dalam dia ade banyak jenis inti macam coklat, susu dll.Aku tak suke sangat kuih mochi sebab bagi aku rase die pelik sikit..waa



Dah melalut lak, haa kimchi ni sebenarnya jeruk kobis cina yang pedas yang dimakan bersama nasik panas-panas...(*terliur beb) Kalau dah jeruk tu mesti la masam kan, cube korang bayangkan makan bende yang pedas dan masam dalam mase yang same , tak ke haru tu. Tapi aku tak peduli, aku nak rase jugak .Hari tu aku dah sentuh da kimchi segera kat Tesco tapi malangnye mak aku dah bagi warning dah jangan amik makanan macam tu.waaa..teringin kot..


So aku bertekad setinggi gunung bukit larut, untuk membuat kimchi sendiri. Mudah jer sebenarnya nak buat kimchi ni. Aku tak cube lagi so aku taknak kongsi resepi nanti malu je kalau tak jadi. So doakan lah aku berjaye buat kimchi tu yer. Nanti aku bagi sikit..hohoho.

Selamat beramal~~


7 comments:

hudhud said...

erk. mcm seram je tgk kimchi ne hehehe :P

hanaKir@ said...

oishi la...

Shuk said...

sedap ke? rase camne eh?huhu~

rizputra7 said...

macam pedas jer..sedap ker?

Cik Ct Fadzil™ said...

salam.. woo msti sdap kt?? :)
t lau hanakira da wt.., g taw laa kt ct pross2nya.. hehee.. :) salam..

Cik Ct Fadzil™ said...

ops2.., bkn kt.., tp kn.. maaf2... tsasul tep.. hehee.. ;) salam..

hanaKir@ said...

hahaha..its ok..call me syak k..hana 2 name blakang je..hehe

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails