Wednesday, November 17, 2010

Selamat Hari Raya AidilAdha~

Hye sume..Selamat hari raye korban~Banyak la lembu ngn kobau kene korban esok yer. Tadi usha tv pasal penyerahan lembu korban dekat para penduduk yg terkena banjir di Kedah. Kesian pulak tengok lembu tu. Dalam Islam cakap kalau kite kesian kat binatang tu kite tak boleh makan kan daging die. Entahlah, aku pun xsure. Aku dengan colloboration dengan mak aku buat kueh samperit utk jamu mane taw orang nak datang raye.Semua raya kami sambut dengan meriah tapi sederhana. Jadi xde la masalah pilih kaseh.Heheh.Tapi kenape iklan raye kat astro raye Aidilfitri ea. Ke aku salah tengok?


  •  mase cari gmbar semperit kat gooogle  td tetibe keluar bende ni
ahaks..gelak guling2
  • aku try buat macaron..tapi hancor baiii~~
kenape xjual kat mesia lagiii!!!

Papepun di hari yang mulia ini. Marilah kite menghayati maksud korban itu sepertimana kisah di mana korban ini berasal iaitu peristiwa Nabi Ibrahim A.S mematuhi perintah Allah utk mengorbankan putera baginda. Betol tak ea. Kalau salah betolkan ea. Aku pun dah tak berapa ingat kisah ni. So anyway kepada semua diluar sana. Marilah kita meraikan raye ini dengan penuh kesyukuran dan janganlah kite mengamalkan politik sempit sehingga mengetepikan umat sesama Islam. Sedangkan pada zaman Rasullullah SAW dahulu baginda mengadakan piagam Madinah dan tidak menekan umat bukan Islam. Jadi perkara seperti yang berlaku di Kedah baru-baru ini seperti isu pengagigahan makanan mengikut fahaman parti politik tak patut wujud lagi Sungguh jumud  dan berakal pendek org yg melakukan perbuatan tersebut. Semoga Allah membuka hati insan tersebut supaya mengamalkan amal makruf nahi mungkar. Amin.

1 comment:

Wednesday, November 17, 2010

Selamat Hari Raya AidilAdha~

Hye sume..Selamat hari raye korban~Banyak la lembu ngn kobau kene korban esok yer. Tadi usha tv pasal penyerahan lembu korban dekat para penduduk yg terkena banjir di Kedah. Kesian pulak tengok lembu tu. Dalam Islam cakap kalau kite kesian kat binatang tu kite tak boleh makan kan daging die. Entahlah, aku pun xsure. Aku dengan colloboration dengan mak aku buat kueh samperit utk jamu mane taw orang nak datang raye.Semua raya kami sambut dengan meriah tapi sederhana. Jadi xde la masalah pilih kaseh.Heheh.Tapi kenape iklan raye kat astro raye Aidilfitri ea. Ke aku salah tengok?


  •  mase cari gmbar semperit kat gooogle  td tetibe keluar bende ni
ahaks..gelak guling2
  • aku try buat macaron..tapi hancor baiii~~
kenape xjual kat mesia lagiii!!!

Papepun di hari yang mulia ini. Marilah kite menghayati maksud korban itu sepertimana kisah di mana korban ini berasal iaitu peristiwa Nabi Ibrahim A.S mematuhi perintah Allah utk mengorbankan putera baginda. Betol tak ea. Kalau salah betolkan ea. Aku pun dah tak berapa ingat kisah ni. So anyway kepada semua diluar sana. Marilah kita meraikan raye ini dengan penuh kesyukuran dan janganlah kite mengamalkan politik sempit sehingga mengetepikan umat sesama Islam. Sedangkan pada zaman Rasullullah SAW dahulu baginda mengadakan piagam Madinah dan tidak menekan umat bukan Islam. Jadi perkara seperti yang berlaku di Kedah baru-baru ini seperti isu pengagigahan makanan mengikut fahaman parti politik tak patut wujud lagi Sungguh jumud  dan berakal pendek org yg melakukan perbuatan tersebut. Semoga Allah membuka hati insan tersebut supaya mengamalkan amal makruf nahi mungkar. Amin.

1 comment:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails