Sunday, June 6, 2010

Kimchi yang tak menyelerakan~status sedey

Sebelum ni aku ade cerita pasal kimchi kan makanan orang Korea yang diperbuat daripada sayur asin dengan cili kering. Jadi dengan penuh semangat dan iltizamnye, aku telah berjaya membuat semangkuk/sebotol/sebekas kimchi untuk di cube rase. Resepinya aku ambik dari seorang Korea yang pandai English, takde fluent sangat tapi paham jugak la ape die cakap.

Cara nak buat kimchi ni mudah je. Semua barang-barang die tak sampai sepuluh ringgit pun nak beli. Jadi tak payah nak pergi restoran Korea untuk makan kalau senang jer nak membuatnya. Tapi aku nak bagi amaran kepada sape-sape yang tak pernah cube rase kimchi ni anda dinasihati membuatnye dalam kuantiti yang sedikit sebab rase die agak anak untuk tekak rakyat Malaysia ni.



Aku buat beberapa hari yang lepas dan dah rase dah semalam dengan makan nasi goreng. Memang rase die agak pelik dan aneh dan terseksa jugak esofogus aku nak menelannye.


Bawah ni resepi   untuk kimchi ni, selamat berjaye~


Bahan-bahan
1 biji kobis cina ( boleh dibeli di pasar raya besar atau pasar)
1 peket cili kering
1 biji bawang besar
1 ulas halia
1 biji karot
3-4 sudu besar sos ikan
1 senduk tepung beras
1 cawan air
garam kasar


cara-cara
1. Mengendalikan Kobis cina
-kobis direndam basuh dengan air sehingga bersih
-ratakan garam terhadap setiap helai daun
-biarkan selama 2 jam,selepas dua jam, alih-alihkan kobis supaya semua helai daun mesra dengan garam
-biarkan selama 2 jam lagi dan selepas itu bersihkan dengan air paip sebanyak 3 kali.


2.Membuat  Paste cili
 -1 senduk tepung beras di campur dengan air dan dimasak atas api yang sederhana hingga menjadi seperti kanji/gam.
-masukkan 3 sudu besar gula dan kacau hingga sebati
-tutup api dan sejukkan kanji tersebut dan letak ke dalam besen/mangkuk
-Masukkan 3-4 sudu sos ikan dan bahan yang di blender, kacau hingga sebati.
-Potong daun bawang dan chinese leek kira-kira 2 inci dan masukkan dalam kanji.
-masukkan cili kering yang telah dikisar mengikut tahap kepedasan yang anda mahu, dinasihatkan letak sedikit sahaja cili kering kisar.
-Kacau dengan senduk sehingga sebati

3. Membuat kimchi
-dengan menggunakan sarung tangan ratakan paste cili tadi terhadap setiah helai daun sehingga habis.
-letakkan kimchi tadi kedalam bekas kedap udara.
-untuk kimchi seperti yang asal anda dikehendaki meletakkan kimchi tadi kedalam bekas kedap udara dan biarkan semalam atau 2 hari dalam suhu bilik.
-kimchi anda akan melalui proses penapaian dan akan menjadi masam.
-tapi untuk rakyat Malaysia, skip proses penapaian dan makan terus kimchi anda fresh2 dengan nasik/ begitu sahaja.
-simpan dalam peti ais dan kimchi anda boleh disimpan selama bebrapa hari.

Selamat maju jaya~~

kimchi hanakira

3 comments:

qyn ;) said...

Nanti nak try buat, tp tunggu mood nak masuk dapur. Hehe. :P

Rizuan Ismail said...

ohh..mcm rumit je..xpelah nt beli kat restoren korea je la.. hihi

hanaKir@ said...

senang je la..nak buat kek lg rumit...

Rizuan-xya bazir wit..xsedap pn

qyn-hehehe..try la..nt upload gmba ea

Sunday, June 6, 2010

Kimchi yang tak menyelerakan~status sedey

Sebelum ni aku ade cerita pasal kimchi kan makanan orang Korea yang diperbuat daripada sayur asin dengan cili kering. Jadi dengan penuh semangat dan iltizamnye, aku telah berjaya membuat semangkuk/sebotol/sebekas kimchi untuk di cube rase. Resepinya aku ambik dari seorang Korea yang pandai English, takde fluent sangat tapi paham jugak la ape die cakap.

Cara nak buat kimchi ni mudah je. Semua barang-barang die tak sampai sepuluh ringgit pun nak beli. Jadi tak payah nak pergi restoran Korea untuk makan kalau senang jer nak membuatnya. Tapi aku nak bagi amaran kepada sape-sape yang tak pernah cube rase kimchi ni anda dinasihati membuatnye dalam kuantiti yang sedikit sebab rase die agak anak untuk tekak rakyat Malaysia ni.



Aku buat beberapa hari yang lepas dan dah rase dah semalam dengan makan nasi goreng. Memang rase die agak pelik dan aneh dan terseksa jugak esofogus aku nak menelannye.


Bawah ni resepi   untuk kimchi ni, selamat berjaye~


Bahan-bahan
1 biji kobis cina ( boleh dibeli di pasar raya besar atau pasar)
1 peket cili kering
1 biji bawang besar
1 ulas halia
1 biji karot
3-4 sudu besar sos ikan
1 senduk tepung beras
1 cawan air
garam kasar


cara-cara
1. Mengendalikan Kobis cina
-kobis direndam basuh dengan air sehingga bersih
-ratakan garam terhadap setiap helai daun
-biarkan selama 2 jam,selepas dua jam, alih-alihkan kobis supaya semua helai daun mesra dengan garam
-biarkan selama 2 jam lagi dan selepas itu bersihkan dengan air paip sebanyak 3 kali.


2.Membuat  Paste cili
 -1 senduk tepung beras di campur dengan air dan dimasak atas api yang sederhana hingga menjadi seperti kanji/gam.
-masukkan 3 sudu besar gula dan kacau hingga sebati
-tutup api dan sejukkan kanji tersebut dan letak ke dalam besen/mangkuk
-Masukkan 3-4 sudu sos ikan dan bahan yang di blender, kacau hingga sebati.
-Potong daun bawang dan chinese leek kira-kira 2 inci dan masukkan dalam kanji.
-masukkan cili kering yang telah dikisar mengikut tahap kepedasan yang anda mahu, dinasihatkan letak sedikit sahaja cili kering kisar.
-Kacau dengan senduk sehingga sebati

3. Membuat kimchi
-dengan menggunakan sarung tangan ratakan paste cili tadi terhadap setiah helai daun sehingga habis.
-letakkan kimchi tadi kedalam bekas kedap udara.
-untuk kimchi seperti yang asal anda dikehendaki meletakkan kimchi tadi kedalam bekas kedap udara dan biarkan semalam atau 2 hari dalam suhu bilik.
-kimchi anda akan melalui proses penapaian dan akan menjadi masam.
-tapi untuk rakyat Malaysia, skip proses penapaian dan makan terus kimchi anda fresh2 dengan nasik/ begitu sahaja.
-simpan dalam peti ais dan kimchi anda boleh disimpan selama bebrapa hari.

Selamat maju jaya~~

kimchi hanakira

3 comments:

qyn ;) said...

Nanti nak try buat, tp tunggu mood nak masuk dapur. Hehe. :P

Rizuan Ismail said...

ohh..mcm rumit je..xpelah nt beli kat restoren korea je la.. hihi

hanaKir@ said...

senang je la..nak buat kek lg rumit...

Rizuan-xya bazir wit..xsedap pn

qyn-hehehe..try la..nt upload gmba ea

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails