Tuesday, June 1, 2010

Belajar Itu Menyusahkan

Selamat pagi bunny..hehehe..aku baru je habis dari blogwalking dan terbaca artikel dari salah satu blog yang aku lawat tadi. She is doctor-wanna-be dan die cerita tentang medical exercise yang die buat kat hospital. Secara jujurnya muncullah sekelumit perasaan cemburu terhadap die dan aku terang-terang bagi komen kat die aku jelez kat die.

Sebenarnya cita-cita aku dari kecik aku nak jadi doktor bedah, mak aku kerja sebagai nurse dekat hospital jadi aku rajin lepak-lepak dekat hospital. Aku berjaya dapat keputusan cemerlang mase PMR dan cita-cita aku menjadi doktor semakin menebal. Aku ditawarkan masuk asrama penuh dan aku sedikit culture shocked tinggal di asrama dan aku banyak balik rumah dari dekat asrama. Result SPM aku tak cemerlang mane untuk aku melanjutkan pelajaran ke peringkat doktor



Kemudian aku memasuki matrikulasi dengan niat untuk meneruskan cita-cita aku. Aku memilih jurusan hayat sebab aku tahu aku tak hebat dalam fizik. Aku memang bengong sikit dalam fizik, elektrik, rintang-rintang semua. Semester pertama aku dapat keputusan agak baik kemudian semester kedua aku biar emosi menguasai diri. Aku hanya mendapat keputusan yang baik dan tidak layak untuk mengikuti temuduga biasiswa untuk doktor.

Jadi dengan perasaan hampa kecewa gile, aku pun meneruskan langkah ke universiti tempatan dengan jurusan kejuruteraan. Mula aku pilih kos ni aku ingat ni kos perubatan/ ade la bau-bau perubatan. Rupanya aku belajar perubatan sikit je dan banyak aku belajar elektrik dan fizik. Memang aku x suke langsung. Aku belajar pun ala kadar je sebab banyak mana aku belajar pun aku still tak dapat ketchup. Sedih kot. Result aku teruk semester lepas. Aku stress gile sekarang. Rase macam nak berhenti je tapi aku terikat dengan biasiswa.

Kawan aku baru nasihat aku supaya berubah. Mak dan ayah aku pun berbuih mulut suruh aku belajar. Memang aku belajar, siape cakap aku tak belajar. Aku siang malam tengok buku tapi mungkin aku jarang tanya lecturer sebab tu aku tak boleh paham sangat. Kebanyakan yang aku belajar aku ingat jer bukan faham. So bile masuk dewan exam, semua jadi sonsang, kelam kabut. Stress.

Aku ingat nak tukar kos tapi rugi la 2 tahun yang aku belajar tapi aku tak nak la graduate dengan result tak seberapa. Memang aku bercita-cita tinggi, kawan aku pun selalu cakap aku ni jenis macam ni. Sedih siot dengan nasib aku sekarang. Rase mood nak belajar mase kecik-kecik dulu dah hilang. Dunia tak memihak padaku.cewah.

9 comments:

❤ ~ * cik aidacomei * ~ ❤ said...

kena kuatkan semangat..pikir pengorbanan ibu dan ayah...kompom semnagat nak belajar tu muncul balik...hehe..caiyok..! caiyok..!

Shuk said...

biasenye cmtu la..kadang2 kos yang minat, tpi benda lain yg kita kna blaja..sebab subjek wajib, terpksa amik wlaupn xske..sbr jela ~

~suNshiNe~ said...

dh ada peluang menjejakkan kaki ke U tu..baik teruskan dengan semangat waja dan kental..fikirkan la org yg kecewa tak dapat masuk U tu..sedih kan??
best pe kejuruteraan...dgr cem glamour je..(edisi nak sedapkan hati..hehe..)

Ct SoLeHa said...

adakah blog saya yg kamu katakan??
belajar ape2 pun susah..bersyukur kerna masuk U..
saya sendiri ade gak kadang2 semangat xkental..byk giler cabaran..menangis dan kecewa pada diri sndr..cuma berharap dlm title DR tahun depan..xmau kecewakan mak dan ayah yg menunggu..

Anonymous said...

urmm,so ble dh xleyh watpe..truskn jela blaja,cube lg..jgn cpt give up..ade pape xphm,tny la..if kwn leyh tlg,so ok..if dorg xleyh jgk,tny la lcturer..sbb mslh ko bkn nye ko xrjin stdy,juz ko mcm xphm..and kdg2 confius konsep..tu je..jgn give up..key?

Anonymous said...

huu...tenkiu all 4 all da advices...btol2...ak kene crk sifu tuk paham ler..ak kne change dowh or die...

qyn ;) said...

Belajar tak susah kalau selari dgn niat.

(Ayat nak myedapkan hati. Debar ni nak masuk course engineering.)

Harap-harap, sama-sama dpt jd Engineer. Hehe. :)

hanaKir@ said...

qyn-try la belaja dulu..xnk ckp lebey2..hehehe..aku da nak masuk 3rd yer..taw la cmne blajonye

hanaKir@ said...

cik aida comel- tq 4 u support..sob3..

shuk-btol2..mebi ade hikmahnye kot atas ketentuan tuhan ni.

sushine-awk menyinari hidupku..cewah..hahah..ok2..ak try blaja molek2 ea..

sesape-baek bos!!tnya lect...

Tuesday, June 1, 2010

Belajar Itu Menyusahkan

Selamat pagi bunny..hehehe..aku baru je habis dari blogwalking dan terbaca artikel dari salah satu blog yang aku lawat tadi. She is doctor-wanna-be dan die cerita tentang medical exercise yang die buat kat hospital. Secara jujurnya muncullah sekelumit perasaan cemburu terhadap die dan aku terang-terang bagi komen kat die aku jelez kat die.

Sebenarnya cita-cita aku dari kecik aku nak jadi doktor bedah, mak aku kerja sebagai nurse dekat hospital jadi aku rajin lepak-lepak dekat hospital. Aku berjaya dapat keputusan cemerlang mase PMR dan cita-cita aku menjadi doktor semakin menebal. Aku ditawarkan masuk asrama penuh dan aku sedikit culture shocked tinggal di asrama dan aku banyak balik rumah dari dekat asrama. Result SPM aku tak cemerlang mane untuk aku melanjutkan pelajaran ke peringkat doktor



Kemudian aku memasuki matrikulasi dengan niat untuk meneruskan cita-cita aku. Aku memilih jurusan hayat sebab aku tahu aku tak hebat dalam fizik. Aku memang bengong sikit dalam fizik, elektrik, rintang-rintang semua. Semester pertama aku dapat keputusan agak baik kemudian semester kedua aku biar emosi menguasai diri. Aku hanya mendapat keputusan yang baik dan tidak layak untuk mengikuti temuduga biasiswa untuk doktor.

Jadi dengan perasaan hampa kecewa gile, aku pun meneruskan langkah ke universiti tempatan dengan jurusan kejuruteraan. Mula aku pilih kos ni aku ingat ni kos perubatan/ ade la bau-bau perubatan. Rupanya aku belajar perubatan sikit je dan banyak aku belajar elektrik dan fizik. Memang aku x suke langsung. Aku belajar pun ala kadar je sebab banyak mana aku belajar pun aku still tak dapat ketchup. Sedih kot. Result aku teruk semester lepas. Aku stress gile sekarang. Rase macam nak berhenti je tapi aku terikat dengan biasiswa.

Kawan aku baru nasihat aku supaya berubah. Mak dan ayah aku pun berbuih mulut suruh aku belajar. Memang aku belajar, siape cakap aku tak belajar. Aku siang malam tengok buku tapi mungkin aku jarang tanya lecturer sebab tu aku tak boleh paham sangat. Kebanyakan yang aku belajar aku ingat jer bukan faham. So bile masuk dewan exam, semua jadi sonsang, kelam kabut. Stress.

Aku ingat nak tukar kos tapi rugi la 2 tahun yang aku belajar tapi aku tak nak la graduate dengan result tak seberapa. Memang aku bercita-cita tinggi, kawan aku pun selalu cakap aku ni jenis macam ni. Sedih siot dengan nasib aku sekarang. Rase mood nak belajar mase kecik-kecik dulu dah hilang. Dunia tak memihak padaku.cewah.

9 comments:

❤ ~ * cik aidacomei * ~ ❤ said...

kena kuatkan semangat..pikir pengorbanan ibu dan ayah...kompom semnagat nak belajar tu muncul balik...hehe..caiyok..! caiyok..!

Shuk said...

biasenye cmtu la..kadang2 kos yang minat, tpi benda lain yg kita kna blaja..sebab subjek wajib, terpksa amik wlaupn xske..sbr jela ~

~suNshiNe~ said...

dh ada peluang menjejakkan kaki ke U tu..baik teruskan dengan semangat waja dan kental..fikirkan la org yg kecewa tak dapat masuk U tu..sedih kan??
best pe kejuruteraan...dgr cem glamour je..(edisi nak sedapkan hati..hehe..)

Ct SoLeHa said...

adakah blog saya yg kamu katakan??
belajar ape2 pun susah..bersyukur kerna masuk U..
saya sendiri ade gak kadang2 semangat xkental..byk giler cabaran..menangis dan kecewa pada diri sndr..cuma berharap dlm title DR tahun depan..xmau kecewakan mak dan ayah yg menunggu..

Anonymous said...

urmm,so ble dh xleyh watpe..truskn jela blaja,cube lg..jgn cpt give up..ade pape xphm,tny la..if kwn leyh tlg,so ok..if dorg xleyh jgk,tny la lcturer..sbb mslh ko bkn nye ko xrjin stdy,juz ko mcm xphm..and kdg2 confius konsep..tu je..jgn give up..key?

Anonymous said...

huu...tenkiu all 4 all da advices...btol2...ak kene crk sifu tuk paham ler..ak kne change dowh or die...

qyn ;) said...

Belajar tak susah kalau selari dgn niat.

(Ayat nak myedapkan hati. Debar ni nak masuk course engineering.)

Harap-harap, sama-sama dpt jd Engineer. Hehe. :)

hanaKir@ said...

qyn-try la belaja dulu..xnk ckp lebey2..hehehe..aku da nak masuk 3rd yer..taw la cmne blajonye

hanaKir@ said...

cik aida comel- tq 4 u support..sob3..

shuk-btol2..mebi ade hikmahnye kot atas ketentuan tuhan ni.

sushine-awk menyinari hidupku..cewah..hahah..ok2..ak try blaja molek2 ea..

sesape-baek bos!!tnya lect...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails