Friday, December 17, 2010

Kek Span Pandan

i like cooking tambah-tambah kalau baking cake memang my specialist la orang putih cakap. Sampai cerita aku reti masak-masak ni sampai ke pengetahuan kawan-kawan mak aku-mak cik, jika sudi suruh anak anda sediakan rm10k untuk meminang saye, bukan demand k, tapi sekarang ni kos nak beli lembu bukan murah, nak murah kawen la MAGHRIBI people macam dalam HM tu, ape ko ingat bagus sangat ke ade bini Maghribi, dorang ni kasar k, dah la pengotor, upsi, tapi tak semua la, but mostly org timur barat yg aku jumpe agak pengotor. Ok melalut pulak aku, rini aku nak share resepi kek span pandan yang baru aku buat. Memang UMMPPH d-licios smpai licin pinggan mak mentua kakak aku makan.hahahah



Resepi Kek Span Pandan

Bahan-bahan:

150g tepung naik sendiri
150g gula castor
5 biji telur ayam gred A
1 sudu besar ovalett
1 sudu kecil pes pandan
80ml air pandan
80ml minyak masak/ mentega cair

Cara-cara:

1.Putar gula + telur hingga kembang dengan kelajuan tinggi.
2. Masukkan ovalet, dan tepung naik sendiri-putar hingga pekat dan berkrim.
3.Perlahankan mixer dan masukkan pes pandan dan air pandan- putar hingga adunan jadi ringan-betul-betul ringan. Agak-agak je la tahap keringanan tu.
4. Masukkan minyak dan kacau hingga sebati dengan menggunakan senduk.
5.Gris dulang pembakar dengan mentega dan bakar adunan pada suhu 175C kira-kira 45 minit.

Sedap, enak dan lembuut~~

No comments:

Friday, December 17, 2010

Kek Span Pandan

i like cooking tambah-tambah kalau baking cake memang my specialist la orang putih cakap. Sampai cerita aku reti masak-masak ni sampai ke pengetahuan kawan-kawan mak aku-mak cik, jika sudi suruh anak anda sediakan rm10k untuk meminang saye, bukan demand k, tapi sekarang ni kos nak beli lembu bukan murah, nak murah kawen la MAGHRIBI people macam dalam HM tu, ape ko ingat bagus sangat ke ade bini Maghribi, dorang ni kasar k, dah la pengotor, upsi, tapi tak semua la, but mostly org timur barat yg aku jumpe agak pengotor. Ok melalut pulak aku, rini aku nak share resepi kek span pandan yang baru aku buat. Memang UMMPPH d-licios smpai licin pinggan mak mentua kakak aku makan.hahahah



Resepi Kek Span Pandan

Bahan-bahan:

150g tepung naik sendiri
150g gula castor
5 biji telur ayam gred A
1 sudu besar ovalett
1 sudu kecil pes pandan
80ml air pandan
80ml minyak masak/ mentega cair

Cara-cara:

1.Putar gula + telur hingga kembang dengan kelajuan tinggi.
2. Masukkan ovalet, dan tepung naik sendiri-putar hingga pekat dan berkrim.
3.Perlahankan mixer dan masukkan pes pandan dan air pandan- putar hingga adunan jadi ringan-betul-betul ringan. Agak-agak je la tahap keringanan tu.
4. Masukkan minyak dan kacau hingga sebati dengan menggunakan senduk.
5.Gris dulang pembakar dengan mentega dan bakar adunan pada suhu 175C kira-kira 45 minit.

Sedap, enak dan lembuut~~

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails